Борис Джонсън прати нахално послание към Брюксел

Той добави, че Лондон ще просперира с или без търговска сделка

Борис Джонсън прати нахално послание към Брюксел | StandartNews.com

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън предупреди Европейския съюз, че трябва да отстъпи в спора за отношенията след Брекзит, по въпросите, които "са неприемливи". Очаква се тази вечер в Брюксел той да опита, може би за последен път, да постигне положително решение по търговската сделка след Брекзит.

В Брюксел тази вечер Борис Джонсън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще направят опит за излизане от задънената улица в преговорите за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз след Брекзит.

Според британския премиер предложенията на Брюксел за рибарството, с които се цели осигуряване на лоялна конкуренция и правила за решаване на бъдещи спорове, означават Великобритания да е единствената страна в света, която да няма суверенен контрол над риболовните си зони.

„Не вярвам, че това са условия, които който и да е премиер на тази страна трябва да приема“, заяви Джонсън в британския парламент, но и подчерта, че все още е възможна добра сделка, ако Европейският съюз се откаже от исканията си.

Той добави, че Лондон ще просперира с или без търговска сделка.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел в реч пред Бундестага изрази премерен оптимизъм за сделка, но и беше категорична, че целостта на вътрешния европейски пазар трябва да бъде запазена.

„Ако има условия от британска страна, които не можем да приемем, сме подготвени да поемем по пътя без споразумение“, изтъкна Меркел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай