Борис Джонсън изненада света. Отиде при Зеленски, получи прякор

Обеща големи неща на Украйна

Борис Джонсън изненада света. Отиде при Зеленски, получи прякор | StandartNews.com

Борис Джонсън се направи отново на премиер. Предприе изненадваща визита в Киев и обеща големи неща на президента Володимир Зеленски.

Джонсън, който напусна поста си през септември в резултат на поредица от скандали, беше премиер по времето, когато Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година и се опита да постави Лондон в ролята на основен западен съюзник на Киев.

По време на пътуването си Джонсън посети Бородянка и Буча, предградията на украинската столица, които станаха нарицателно за зверства, когато руските войски се насочиха към Киев в първата фаза на инвазията, преди да бъдат отблъснати.

"Мога да ви кажа, че Обединеното кралство ще се придържа към Украйна колкото дълго е необходимо", каза Джонсън на кмета на Буча.

"Вие ще спечелите и ще прогоните всички руснаци от страната ви, но ние ще сме до вас в дългосрочен план. И също така ще искаме да ви помогнем за възстановяването", каза Джонсън.

Джонсън отхвърли предположенията, че дейността му в Украйна може да се разглежда като подкопаване на позициите на британския премиер Руши Сунак.

Докато беше на поста си, Джонсън посети Киев няколко пъти и често се е обаждал на Зеленски, припомня Ройтерс. Агенцията посочва, че докато във Великобритания около тогавашния премиер се появяваха скандал след скандал, той си  спечели широка популярност в Украйна, където стана известен сред населението като  "Борис Джонсънюк".

В Киев Джонсън беше посрещнат лично от Зеленски и редица високопоставени служители, включително външния министър и шефа на президентската канцелария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай