Бомба взривила самолета на Качински?

Бомба взривила самолета на Качински? | StandartNews.com

Варшава.Бомба от Втората световна война може да е взривила самолета на полския президент Лех Качински. Това е една от версиите, върху които работят разследващите. Повод за нея станаха откритите останки от тротил и нитроглицерин на мястото на катастрофата до Смоленск. Това съобщава вестник "Жечпосполита".

Останките от взривните вещества са открити при повторната експертиза. Тя е направена преди месец, защото полската страна не била доволна от изводите на руския експерт по експлозиви. При нея следи от тротил и нитроглицерин са намерени на 30 от седалките в самолета в близост до крилата, както и на земята сред отломките.

Засега няма официална хипотеза как следите от тротил са се оказали сред парчетата от самолета. Полската прокуратура ще обяви официалното си становище в близките дни.

Според една от версиите обаче следите са от невзривени боеприпаси, останали в местността още от Втората световна война, когато в околностите на Смоленск са се водели тежки боеве. Преди месец пък полската опозиция излезе със свой собствен доклад, в който твърдеше, че самолетът на Качински е бил взривен.

При сериозни доказателства правителственият прессекретар Павел Грас не изключи възможността работата на комисията за проучване на причините за катастрофата да бъде възобновена.

Новите факти по смъртта на Лех Качиснки идват само дни, след като ключов свидетел по делото беше намерен мъртъв. Обесен в дома си беше открит бордовия инженер на самолета „Як-40” Ремигиуш Муса. Полицията разглеждаше като основна версия самоубийство.

По-късно днес полската военна прокуратура обяви, че по отломките на правителствения Ту-154 не са открити следи от тротил или други взривни вещества, предаде Би Би Си.

Самолетът на полския президент се разби на 10-ти април 2010 г. при опит да се приземи в гъста мъгла на летището в Смоленск. Тогава загинаха 96 души, сред които и Лех Качински.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай