Бокова: Време е за жена генерален секретар на ООН

Бокова: Време е за жена генерален секретар на ООН | StandartNews.com

Време е за жена генерален секретар на ООН, каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в интервю за АП. Агенцията публикува интервюто по темата под заглавие "Българка като първата жена начело на ООН?".

62-годишната Ирина Бокова вече е първата жена и източноевропейка начело на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), припомня АП. Тя бе номинирана за генерален секретар на световната организация от българското правителство. Бокова не е обявила, че ще се кандидатира за най-високия пост в ООН, но определено и не слага точка на слуховете, пояснява АП. Сега българката каза за първи път в това интервю, дадено в централата на ЮНЕСКО в Париж, че Бан Ки-мун трябва да бъде наследен като генерален секретар на световната организация от жена.

"Време е жена да стане генерален секретар (на ООН). Определено", подчерта Бокова.

Вторият мандат на Бан изтича през 2016 г. АП припомня, че българката е известна с борбата си за равноправие на жените. Сега тя пледира, че кампанията по този въпрос трябва да се пренесе и в самата ООН. "Мисля, че е налице разбиране от страна на правителствата и неправителствените организации" да имаме жена за шеф на световната организация, убедена е Бокова. Тя обаче не посочи потенциални кандидатури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай