Бокова: ООН да забрани трафика на артефакти от Ирак и Сирия

Бокова: ООН да забрани трафика на артефакти от Ирак и Сирия | StandartNews.com

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова Съвета за сигурност на ООН да приеме забрана на незаконния трафик на културни обекти от конфликтните зони в Ирак и Сирия, предаде АП.

Вчера Бокова бе домакин на конференция "Наследство и културно разнообразие в риск в Ирак и Сирия: заплаха за мира". Целта на форума, който се проведе в сградата на ЮНЕСКО в Париж, бе да се търсят решения за запазване на културното наследство в двете раздирани от конфликти държави.

На форума присъстваха специалните пратеници на ООН в Ирак и Сирия. Пред АП Ирина Бокова коментира, че трафикът на обекти от нелегален трафик в двете страни представлява цяла индустрия, която възлиза на суми между 7 и 15 млрд долара.

Тя каза още, че е изключително важно да се предотврати артефакти да бъдат продавани от световни аукционни къщи, докато "екстремистите използват тези пари, за да финансират своята дейност". В интервю за вестник "Фигаро" след визита в Ирак Бокова заяви, че Ирак преживява истинско културно "изтребление". Тя смята, че за страната е настъпил решаващ етап, защото народът може да изгуби своята самобитност.

"Преследванията опустошават цели райони, отличаващи се с голямо културно, етническо, религиозно разнообразие между мюсюлмани, християни, кюрди, язиди. Тази многообразна история от векове представлява богатството на иракското културно наследство и затова е толкова важна за човечеството", смята Бокова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай