Сряда,

Bloomberg: Румънската икономика №1 в ЕС

От: Мартина Суботинова -
Bloomberg: Румънската икономика №1 в ЕС
A
A
A

През последното тримесечие икономиката на Румъния надмина показателите на останалата част от страните от Европейския съюз, съобщава Bloomberg.

Подчертава се, че правителството в Букурещ се отказа от идеята за налагане на строга карантина по модела на по-голямата част от държавите от Общността.

През последните три месеца производството в Румъния не само е нараснало, но и бележи ръст, който е над 10 пъти по-голям от очакванията на анализаторите. Със скок от 5,3%, румънската икономика изпреварва всички останали членки на ЕС, представили данни до момента, цитирани от Фокус.

Четвъртото тримесечие беше добро и за други части на Източна Европа: Унгария и България неочаквано отбелязаха ръст спрямо предходните три месеца, според данни, публикувани във вторник. Литва изглежда е най-добре представилата се в ЕС през цялата минала година.

Румъния официално е избегнала рецесия по време на пандемията. Въпреки че се бори с един от най-големите бюджетни дефицити в Блока, тя успя да увеличи публичните инвестиции до най-високите стойности от десетилетие насам, като стимулираше строителството, а ИТ-секторът остана силен.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички