Блинкен звънна на Кулеба, какво обсъдиха

Разговорът е бил продължение на срещата на двамата дипломати в Берлин на 15 май

Блинкен звънна на Кулеба, какво обсъдиха | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и украинският външен министър Дмитро Кулеба обсъдиха по телефона редица въпроси, включително войната и световната продоволствена криза, съобщи Държавният департамент на САЩ. Говорителят Нед Прайс заяви, че разговорът е бил продължение на срещата на двамата дипломати в Берлин на 15 май. Те са обсъдили продължаващите дипломатически усилия за справяне с последиците от войната, водена от Русия, която започна през февруари.

„Министър Блинкен отбеляза, че глобалната криза в областта на продоволствената сигурност в резултат на бруталната война на руския президент Владимир Путин изисква глобален отговор, и те обсъдиха потенциални средства за износ на украинско зърно на международните пазари”, каза Прайс.

Блинкен също така е споделил с украинския си колега подробности за пакета от помощи за сигурността в размер на 40 млрд. долара, който беше подписан от президента на САЩ Джо Байдън в събота. Той осигурява допълнително финансиране за сигурност, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна и страните, засегнати от войната.

„Министърът отново подчерта силната подкрепа на Съединените щати за суверенитета и териториалната цялост на Украйна”, добави Прайс.

Най-малко 3930 цивилни граждани са загинали и 4532 са ранени, откакто Русия атакува Украйна на 24 февруари. Смята се, че истинският брой на жертвите е значително по-голям. Близо 6,6 млн. души са избягали в други държави, а над 8 млн. са вътрешно разселени според Агенцията на ООН за бежанците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай