Вторник,

Бивш министър, дясна ръка на Саркози, влиза в затвора

От: Стандарт, снимка БГНЕС -
256
Бивш министър, дясна ръка на Саркози, влиза в затвора
A
A
A

76-годишният бивш минисътр на вътрешните работи на Франция Клод Геан, който беше дясната ръка на президента Никола Саркози, влиза в затвора по обвинение в неизпълнение на задълженията си.

Осъдителната присъда спрямо Геан е от 2017 г. Тогава той бе осъден на 2 години лишаване от свобода, от които една условно с пробация и на глоба от 75 000 евро. Обвиненията срещу него са, че незаконно е оптуснал за себе си и за свои служители в министерството на вътрешните работи премии в особено големи размери.

Парите за тези бонуси са били взети от полицейския фонд за осигуряване на действия по разследването и проследяване на заподозрени.

Впоследствие разследването по случая установява, че за периода от 2002 г. до 2004 г., когато Геан е директор на националната полиция, той е присвоил неправомерно 210 000 евро от фонда. Само за един месец той е взел незаконно 10 хил. евро, половината от които е задържал за себе си, а останалите разпределил между трима от най-близките си сътрудници.

Бившият министър изпълняваше присъдата си при режим на условна свобода, но в началото на ноември 2021 г. апелативен съд в Париж отмени част от условната присъда и от условното му освобождаване. Причина за това беше фактът, че той не превеждал парите за покриване на глобата, както и на сумата, която съдът му разпоредил да изплати за нанесени вреди на държавата.

До момента Геан е изплатил едва 36% от цялата дължима сума, която възлиза на 190 хил. евро, като отчасти плащането е станало чрез конфискация на имуществото му.

Така след последните решения на съда в Париж бившият министър ще остане в затвора за 9 месеца.

Това е само едно от делата срещу хора от обкръжението на бившия президент Саркози за нередности в управлението му и корупция. През октомври и ноември Геан се озова отново в съда по дело срещу държавния глава и още четирима негови приближени заради подозрения за отклоняване на публични средства.

Геан е обвинен и по дело за предполагаемо либийско финансиране на предизборната кампания на Саркози.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com