Биткойнът продължава да чупи рекорди

Най-популярната криптовалута поскъпна в сряда с нови близо 8%

Биткойнът продължава да чупи рекорди | StandartNews.com

Биткойнът продължава да поскъпва рязко, достигайки нов исторически връх над 52 000 долара, като това става само ден, след като водещата криптовалута успя да преодолее важната психологическа бариера от 50 000 пункта, предаде БНР.

Новото възходящо движение е факт, въпреки че някои анализаторите предупредиха, че устойчивостта на тези цени на биткойна е под въпрос с оглед на повишената пазарна волатилност.

Най-популярната криптовалута поскъпна в сряда с нови близо 8% до пореден рекорден връх от 52 507 щатски долара, с което пазарната капитализация на биткойна надвиши 900 млрд. долара.

Основна подкрепа за продължаващото възходящо рали е признанието, което най-голямата дигитална валута започна да печели след инвеститорите от т.нар. "мейнстрийм" и от страна на редица водещи компании като Tesla, Mastercard и BNY Mellon.

Някои анализатори обаче предупредиха, че биткойнът все още е далеч от това да се превърне в широко използвана форма на плащане.

"Понастоящем биткойнът не е ефективен начин за трансакции с голям обем и със сигурност не е актив, който може да поддържа стойността си, вместо да се обезцени рязко, тъй като волатилността на неговите цени от 80% е десетина пъти по-висока от тази при еврото и седемкратно по-висока от тази при руската рубла", каза Харли Басман, управляващ партньор в Simplify Asset Management, цитиран от Ройтерс.

"Въпреки това, това е напълно легитимен спекулативен актив, доста подобен на "холандските лалета" през 1636 г. Ще срещне ли същата съдба? Това е неясно. С оглед на това оразмерете риска си по подходящ начин", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай