Бежанците тръгват през България

Бежанците тръгват през България | StandartNews.com

Сделката между Турция и Европа малко вероятна, твърдят анализатори

Сделка между ЕС и Турция за контрол на миграцията ще е трудно постижима на днешната среща на върха и вероятно мигрантите ще започнат да търсят нови пътища към Европа, включително през България. Това предупреди днес комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс. Часове преди началото на разговорите в Брюксел неизвестните пред споразумението бяха толкова много, че лидерите на ЕС бяха предпазливи в прогнозите си.

Лидерите на страните от ЕС се събраха снощи в Брюксел за подготвителни разговори преди срещата с турския премиер Ахмет Давутоглу днес. Целта на срещата е финализиране на споразумението с Турция от миналата седмица, което предвижда размяна на бежанци, либерализация на визовия режим с Турция, ускоряване на преговорите с ЕС и допълнително финансиране за южната ни съседка. "Според мен тази схема няма да заработи. Първо, намиращите се на ръба на отчаянието мигранти ще започнат да търсят нови пътища в Европа: през България, през Черно море, през Средиземно море в Италия и Испания. Т.е. потокът от мигранти няма да намалее", каза Муйжниекс.

Всички точки от първичното споразумение съдържат много неизвестни - както изпълняването на исканията на Турция, така и схемата за връщане на бежанци от гръцките острови, посочва Би Би Си. Първо, няма гаранция, че преговорите за членство в ЕС ще бъдат ускорени. Днес кипърското правителство за пореден път заяви, че ще блокира преговорите, ако Турция не отвори пристанищата си за кипърски кораби. Падането на визите за турски граждани пък е обвързано с изпълнението на 72 технически условия, което изглежда невъзможно до юни, когато Анкара настоява да бъде либерализиран визовият режим. В допълнение британският премиер Дейвид Камерън заяви, че страната му провежда собствена визова политика.

Допълнителните 3 милиарда евро за намиращите се в Турция сирийци също не са поети като ангажимент. На последно място, под въпрос е законността на схемата за връщане на бежанци от Гърция към Турция.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е по-скоро предпазлив, отколкото оптимист. Германската канцлерка Ангела Меркел също се изказа с подобен тон. Председателят на ЕП Мартин Шулц пък порица някои страни от общността, че не приемат постигнатите решения, а в същото време критикуват Брюксел, че не прави нищо по въпроса с мигрантите. "Сред нас все още има страни, които не искат да участват в европейската система за разпределение на бежанци, но същите те критикуват ЕС за бездействие в областта на мигрантите", заяви Шулц.

Юнкер: Турция има поне 10 г. до ЕС

Турция не е готова за присъединяване към ЕС и няма да е готова в близките 10 години. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред германския в. "Ханделсблат".

"Към момента Турция не е готова да бъде приета в ЕС. Дори не вярвам, че тя ще бъде готова през следващите 10 години", посочва Юнкер. Изявлението му дойде ден преди срещата на върха между Турция и ЕС, на която ще се обсъжда споразумение за контрол на бежанците. Едно от изискванията на Анкара е ускоряване на преговорите за членство в общността.

"Трябва да постигнем споразумение с Турция през следващите дни, базирайки се на подготвеното на последната среща. Резервирано оптимистичен съм за резултата", каза Юнкер.

Льо Пен: Анкара шантажира Брюксел

Турция шантажира ЕС с контрола на бежанците, твърди лидерката на френския "Национален фронт" Марин льо Пен.
"Действията на Турция са шантаж по отношение на ЕС и неговите страни членки. ЕС дотолкова е отслабил контрола над своите граници, че това се отразява в условията на Турция, която иска 6 милиарда евро за решението на въпроса с мигрантите, а също така и пълна либерализация при издаването на визи за нейни граждани и ускоряване на процеса за приемането й в ЕС", заяви Льо Пен. Според нея ЕС "трябва да прехваща корабите с мигранти и да ги връща обратно, без да им дава прием на европейска територия".

Атина иска санкции за затворени граници

Гърция иска ЕС да налага санкции срещу държави, взели едностранно решение да затварят границите си за бежанци. Това заяви зам.-министърът на отбраната на страната Димитрис Вицас, който ръководи специални сили във връзка с миграцията.

По думите на Вицас Атина ще иска европейските лидери да вземат решение по този въпрос на срещата в Брюксел. Той заяви, че в Европа не трябва да има "държави крепости".

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви при пристигането си в Брюксел, че очаква на Европейския съвет да бъде одобрена допълнителна помощ за Гърция след затварянето на Балканския маршрут.

Испанците на протест срещу сделката

Хиляди испанци излязоха на протест в над 50 града срещу подготвяното споразумение между ЕС и Турция за контрол на миграцията. "Бежанците са добре дошли" и "Това споразумение е незаконно" скандираха демонстрантите в централната част на Мадрид, където се събраха около 5000 души. Демонстрацията в испанската столица се проведе на площад "Пуерта дел Сол". "Ние открито и безусловно сме против това, което възнамеряват да направят в Брюксел", каза Естебан Белтран, директор на Amnesty International, който прочете манифест в сърцето на Мадрид, пред външното министерство. Външният министър на Испания също заяви преди срещата в Брюксел, че е против директното връщане на мигранти от Гърция в Турция.

Унгария маха лагерите

Унгарското правителство е решило да премахне всички бежански лагери на територията на страната с изключение на тези в Кьорменд и в Сентготхард, намиращи се в близост до границата с Австрия, пише Magyar Nemzet. Лидерът на парламентарната група на партия "Фидес" Лайош Коша заяви, че решението е взето, понеже повечето лагери за бежанци са останали полупразни, след като страната постави ограда по границата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай