Бежанците атакуват Европа по Черно море

Бежанците атакуват Европа по Черно море | StandartNews.com

Мигрантите могат да се откажат от предишните си маршрути и да тръгнат към Европа от Турция през Черно море, пише германският "Велт ам Зонтаг".

Между 150 000 и 200 000 бежанци чакат подобряване на климатичните условия, за да се отправят в Европа през Средиземно море от Либия и Египет, съобщава вестникът, като се позовава на западните разузнавателни служби. Повечето мигранти, които в момента се намират в Либия, са граждани на Еритрея, Сомалия и Нигерия. Също така расте и броят на бежанците от Сирия, съобщава вестникът. Мигрантите се отказват от обичайния си маршрут в Европа през Балканите заради усилването на охраната на границите на ЕС. В случай че Македония затвори границите си, бежанците могат да се опитат да влязат в ЕС през западния бряг на Гърция или от Албания да се отправят по море за Италия, прогнозира "Велт ам Зонтаг". Сред мигрантите може да стане по-популярен и друг маршрут - от Турция през Черно море или през територията на Грузия и Русия.

Днес Берлин пък смята официално да поиска от Еврокомисията задължителното регистриране на всички мигранти, веднага след като те пресекат границата на първата страна членка на ЕС, пише пък "Билд ам Зонтаг". В министерството на вътрешните смятат, че не трябва да се допуска решението на проблема с мигрантите да бъде дело на Германия. По данни на европейската гранична агенция "Фронтекс" през 2015 г. в ЕС са пристигнали над 1,5 млн. мигранти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай