Бежанци щурмуват Македония с таран (ОБЗОР)

Бежанци се редят на опашка за храна в транзитен лагер в предградие на Атина

Бежанци щурмуват Македония с таран (ОБЗОР) | StandartNews.com

Гърция пред извънредно положение заради мигрантите

Разбеснели се имигранти щурмуваха Македония от границата с Гърция и скъсаха издигнатата по браздата ограда. С импровизиран таран ядосаните бежанци опитаха да нахлуят на македонска територия в знак на протест срещу ограничаването на броя допускани през границата мигранти. В същото време от гръцката страна на границата напрежението става все по-голямо заради събралото се множество, а няколко области се готвят да обявят извънредно положение.

Близо 7000 мигранти, повечето от Сирия и Ирак, се събраха на гръцко македонската граница около пункта "Идомени". В неделя бежанците проведоха мирна демонстрация, която беше внимателно следена от гръцката полиция. Днес напрежението ескалира заради продължаващите действия на македонските власти да пропускат скромен брой пътуващи през границата. Хаосът настъпи в сутрешните часове, когато стотици разярени бежанци щурмуваха издигнатата ограна около портата, където преминават влаковете. Нападателите успели да скъсат част от оградата, използвайки железен пилон като таран, като не е ясно дали някои от тях са преминали на македонска територия. Те нападнали македонските гранични полицаи и с камъни, а в отговор били напръскани със сълзотворен газ. "Отворете границата!", крещели бунтуващите се мигранти. След няколко акции със сълзотворен газ бежанците били върнати от гръцката страна, а оградата била закрепена отново.

Ограничаването на достъпа на мигрантите до т.нар. Балкански маршрут поставя Гърция във все по-сложна ситуация и страната може да въведе скоро извънредно положение, съобщава македонското издание МКД, позовавайки се на официално предупреждение от Атина. Македония пропуска бежанците в зависимост от броя, който ще пусне на своя територия Сърбия, а тя е в зависимост от квотите на Хърватия. Според МКД в момента на територията на Гърция има около 30 000 бежанци, които са разпределени в 28 населени места и в 7 транзитни центъра. Днес министърът на вътрешните работи в Атина свикааизвънредно съвещание за промяна в мерките към мигранти и бежанци, а премиерът Алексис Ципрас отправи за пореден пътакритика към едностранното затваряне на граници от европейски страни.

Виена: Берлин да не дава акъл

Правителството на Австрия отвърна на критиките на Германия, че е втвърдило политиката си спрямо мигрантите, предаде Франс Прес. "Не искаме някой да ни поучава какво да правим в кризата с мигрантите", заяви вътрешният министър Йохана Микл-Лайтнер. "Европейското решение на кризата за някои е като цяло всички мигранти да се струпат в Австрия", добави тя. Резкият й отговор бе предизвикан от критиките на Берлин и Гърция спрямо предприетата политика на ограничаване приемането на мигранти.

Център за мигранти горя в Германия

Голям пожар пламна в център за бежанци в източния германски град Зонеберг в неделя вечерта, съобщи Ройтерс. Огънят обхванал последния етаж на сградата. Всички хора били евакуирани, една жена е откарана в болница.
Полицията разследва инцидента, като не изключва причината да е умишлен палеж.

Няколко дни по-рано друг пожар се разрази в сграда, предназначена за около 300 бежанци, в германския град Бауцен. Някои от жителите на града посрещнаха инцидента с аплодисменти.

Унгария се огражда и от Румъния

Унгарският премиер Виктор Орбан е заповядал на местното МВР да започне подготовка за изграждането на ограда по границата с Румъния. Тя ще има за цел да предотврати влизането на мигранти на унгарска територия.

"Ако е необходимо, ще защитаваме страната си от единия до другия край - от Словения до Украйна", заяви Орбан. Поради бежанския наплив миналата година властите в Будапеща вдигнаха огради по границите си със Сърбия и Хърватия.
Орбан заяви още, че вината за европейската миграционна криза трябва да се търси в бюрократите на ЕС и германската култура на гостоприемство към бежанците. Премиерът критикува и плана на ЕС за преразпределение на над 100 000 мигранти сред 28-те страни членки.

Булдозери бутат Джунглата в Кале

Френските власти започнаха да събарят с булдозери половината от мигрантския лагер "Джунглата" в северния пристанищен град Кале, съобщи Франс Прес. "Операцията" бе извършена от два булдозера и около 20 строителни работници. В близост до постройките са разположени 30 полицейски автомобила и два вана със служители от звеното за борба с безредиците. По време на разрушаването се наложи служителите на реда да използват сълзотворен газ срещу тези, които се опитали да възпрепятстват работата им. Полицаите прибегнали и до водни струи, за да потушат пламналите палатки на бежанците. По данни на френските медии е задържан член на британската активистка група "Без граници".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай