Берлускони с кандидатура на евроизборите, въпреки забрана

Берлускони с кандидатура на евроизборите, въпреки забрана | StandartNews.com

Рим. Скандалният експремиер и лидер на партията "Форца Италия" Силвио Берлускони ще се кандидатира на евроизборите, въпреки че му бе наложена забрана, съобщават анонимни източници от неговото обкръжение, предаде бТВ.

 

След позорен скандал Берлускони беше отстранен от сенаторския пост в края на 2013 г. заради влязла в сила присъда за данъчни измами в особено големи размери. Наказанието на Берлускони включваше лишаване от свобода, което Берлускони избегна заради напредналата си възраст, както и забрана за заемане на публични длъжности в Италия.

 

След като се разпространиха слухове за евентуалните му кандидатури за евродепутат у нас или в Унгария, собственикът на голямо количество италиански медии явно е предприел още по-смела крачка - да оглави всичките листи с кандидат-евродепутати от партията си „Форца Италия". С този ход той целял да разгърне мощна кампания срещу Германия и в частност срещу канцлера Ангела Меркел, която открито обвинява в организирането на "мек преврат" за свалянето му от премиерския пост през 2011 година. Тогава той бе принуден да подаде оставка под натиска на лошите икономически показатели и непрекъснатите скандали, в които се замесваше.

 

Едно участие в кампанията за изборите за Европарламент и наложената му забрана да участва в тях биха поставили Берлускони в ролята на мъченик.

 

По информация на близките на експремиера, програмата му ще се базира на 3 основни компонента, като ще заложи на реторика, която е много близка до тази на лидерите на останалити евроспектични партии на Стария континент:

 

1. Атака срещу Германия и Меркел за наложената на ЕС сурова икономическа политика на граничения

2. Борба за излизане на Италия от еврозоната, тъй като еврото причинява загуба на национален суверенитет

3. Призив за строги мерки за ограничаване на незаконната имиграция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай