Белгийското правителство се закле пред краля

Белгийското правителство се закле пред краля | StandartNews.com

Брюксел. Новото дясноцентристко правителство на Белгия положи клетва пред краля на страната и започна официално работа.

Кабинетът обеща да вдигне възрастовата граница за пенсиониране и да намали разходите с 8 милиарда евро, за да балансира националния бюджет до 2018 година и да съкрати държавния дълг, предаде "Ройтерс".

38-годишният Шарл Мишел, най-младият белгийски премиер от 1841 година, и неговият екип от 13 министри и четирима държавни секретари положиха клетва пред крал Филип преди да продължат с процедурата в парламента.

В правителствената коалиция участват 4 партии. Тя положи клетва пет месеца след парламентарните избори. Страната държи световен рекорд - 18 месеца без политически кабинет след изборите през 2010 година.

Партиите в управлението са сключили споразумение, което е поместено на 147 страници. В него се отбелязва възрастовата граница за пенсиониране ще бъде вдигната до 67 от 65 и ще се въведат мерки за ограничаване на ранното пенсиониране. Също така ще бъдат спестени пари от държавния сектор, включително от бюджета за социално и здравно осигуряване, удължаване животът на някои ядрени реактори, планове за забрана за носене на покриващи лицето дрехи от страна на държавни служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай