Белгия утвърди мароканския план за автономия на Сахара

Тази позиция беше изразена в съвместно изявление, публикувано в Рабат

Белгия утвърди мароканския план за автономия на Сахара | StandartNews.com

Белгия се присъедини към групата на европейските страни, които ясно подкрепят предложения от Мароко план за автономия, заявявайки, че смята плана, представен през 2007 г., за „добра основа за решение, прието от страните“ по отношение на въпроса за Сахара.

Тази позиция беше изразена в съвместно изявление, публикувано в Рабат в четвъртък след разговори между външните министри на Белгия и Мароко Хаджа Лахбиб и Насър Бурита.

„Белгия счита плана за автономия, представен през 2007 г., като сериозна и надеждна стъпка от страна на Мароко и като добра основа за решение, прието от страните“, се казва в съвместното изявление.

Белгийският дипломат повтори дългогодишната подкрепа на Белгия за ръководения от ООН процес за справедливо, трайно и взаимно приемливо политическо решение на проблема със Сахара.

Според съвместното изявление двамата министри са се споразумели за първостепенната функция на ООН в политическия процес и са потвърдили подкрепата си за Резолюция 2602 на Съвета за сигурност на ООН, която отбелязва ролята и отговорността на всички страни в търсенето на реалистично, прагматично и устойчиво политическо решение, основано на компромис.

Мароко и Белгия също така приветстваха назначаването на специалния пратеник на генералния секретар на ООН - Стефан де Мистура - и потвърдиха активната си подкрепа за неговите усилия за постигане на напредък в политическия процес въз основа на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, се казва в съвместното изявление.

С тази нова подкрепа за мароканския план за автономия на Сахара вече 11 европейски държави, а именно Белгия, Испания, Франция, Германия, Холандия, Кипър, Люксембург, Унгария, Румъния, Португалия и Сърбия са изразили своята ясна и необратима подкрепа за териториалната цялост на кралството. Това е доказателство за ефективността на дипломатическата стратегия на Мароко.

Преди две години само Франция беше в списъка на европейските страни, декларирали подкрепа за плана за автономия на Сахара под марокански суверенитет. Днес, с позицията, изразена този четвъртък от Белгия, нарасна на 11 броят на европейските държави, които са признали предимството на решението, дадено от Мароко, за прекратяване на този конфликт, създаден от Алжир и неговите наемници, въоръжената група на Полисарио.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай