Беларус с парад в пандемията

Това е единствената постсъветска страна в света, която проведе тържествен военен парад по случай Деня на Победата

Беларус с парад в пандемията | StandartNews.com

Напук на световната пандемия от коронавирус Беларус бе единствената постсъветска страна в света, която проведе тържествен военен парад по случай Деня на Победата – 9 май, предаде ТАСС. Парадът беше излъчен от всички беларуски телевизионни канали. Зрители се събраха на трибуните по една от централните алеи на беларуската столица при мемориала “Минск – град герой”.

По-голямата част от присъстващите бяха без медицински маски. Присъствието на възрастни хора и ветерани по трибуните беше забележимо, въпреки че по-рано беларуските власти заявиха, че тази година ще помолят ветераните да останат у дома поради епидемиологичната ситуация. Тази година броят на хората, които гледат парада в близост до алеята, беше забележимо по-малък в сравнение с минали години.

По традиция президентът на страната Александър Лукашенко беше облечен във военна униформа. След като завърши обхода на войските, министърът на отбраната Виктор Хренин докладва на президента за готовността на парада.

Парадът на военна техника бе открит от легендарния танк Т-34 с надпис “Червено” на кулата. Бойно превозно средство с такъв надпис под командването на Дмитрий Фроликов за пръв път нахлува в улиците на Минск на 3 юли 1944 г. Като част от механизирана колона пред щандовете бяха около 180 единици военна техника. По същество това бяха нови и модернизирани модели на оборудване и оръжие, произведени в белоруските предприятия на военнопромишления комплекс. Техниката премина с посланието “системата за национална сигурност на страната е готова да издържи на всяка заплаха”.

Последва въздушният парад, в който участваха около 40 самолети и хеликоптери. За първи път изтребителите Су-30SM, закупени в Русия, прелетяха над небето в Минск. Военната част на тържествата беше завършена с изпълнение на консолидираната рота на честната стража на Въоръжените сили на Беларус. Кулминацията на парада беше театралното представление и изпълнение на известната песен „Ден на победата“. Президентът на страната изпя песен заедно с много зрители на трибуните.

След парада в Минск на площада на беларуската столица започна тържествена церемония по полагане на цветя пред паметника на Победата с участието на официални делегации на държавни органи, трудови колективи на предприятия и организации в Минск, представители на обществени сдружения, парламентаристи и представители на религиозните вероизповедания.

За събота вечер на площад „Победа“ е планирано провеждането на мащабен концерт под наслова „За славата на общата победа“. Организаторите на концерта очакват над 3500 зрители да присъстват на площада.

Чествания се провеждат и в други градове на Беларус, макар и не толкова големи, колкото са обикновено.

Късно вечерта в Минск и областните центрове в чест на Деня на победата ще се проведе празнична заря.

Властите в Беларус многократно бяха критикувани за неглижирането на пандемията от коронавирус в страната, като Минск реши да не спира нито едно от футболните и спортните си първенства. Към днешния ден заразените с коронавирусна инфекция надхвърлят 21 хиляди души, починали са 121 пациенти.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай