Бедствено положение в Гърция заради пожари

Огнищата са локализирани, но опасността не е отминала

Бедствено положение в Гърция заради пожари | StandartNews.com

Два големи пожара опънаха нервите на огнеборците в съседна Гърция. След многочасови усилия огнищата бяха локализирани, но опасността не е отминала, съобщи ДПА.

Пожарникарите обявиха, че бушуващият пожар близо до град Ливадия е под контрол. "Пламъците обаче продължават да бъдат заплаха за селата в района", каза по радиото кметът Николаос Папангелис. Огънят бе обхванал площ от 15 хиляди декара. Четири къщи са опожарени. Пострадали са и стопански сгради. Заради гъстия пушек в нощта срещу четвъртък бе евакуиран старчески дом и селото Херонея. Десетки хора са настанени в болница с оплаквания от проблеми с дишането, съобщиха местни медии. Стълбове черен дим можеха да се видят от километри.

Другият голям пожар бе на остров Закинтос. Огънят изпепели около 60 декара ниска растителност в района на Василико на острова в Йонийско море, след като по-рано тази седмица на друго място там бушуваше друг пожар. Огънят бе локализиран от въздуха с помощта на самолети.

От няколко дни средната температура в Гърция е 39 градуса. В централната част на страната дъжд не е валял от седмици. Метеоролозите успокояват, че през уикенда ще има захлаждане, като се очаква температурите да паднат до 32 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай