Байдън свали картите пред арабски лидери, какви са плановете му

Днес в Джеда президентът на САЩ представи визията си за Близкия изток

Байдън свали картите пред арабски лидери, какви са плановете му | StandartNews.com

САЩ "няма да обърне гръб" на Близкия изток, оставяйки "вакуум, който може да бъде запълнен от Китай, Русия или Иран", обеща днес президентът на САЩ Джо Байдън пред събралите се в Саудитска Арабия лидери на арабски държави.

Байдън, който беше подложен на критики за посещението си в обвиняваната в сериозни нарушения на човешките права монархия от Залива, подчерта, че "бъдещето ще принадлежи на страни, чиито граждани могат да задават въпроси и да критикуват своите лидери без страх от репресии".

Днес в Джеда той представи визията си за Близкия изток и се опита да ограничи нестабилността на цените на петрола, която тежи на световната икономика, отбелязва АФП. Речта му беше посрещната с аплодисменти.

След посещение в Израел и палестинските територии, Джо Байдън завърши първата си обиколка в Близкия изток със среща на върха с няколко арабски страни, по-специално с шестте членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар, Оман, Кувейт, Бахрейн), както и Египет, Йордания и Ирак.

Въпреки че американски сили продължават да преследват терористи в региона, Байдън подчерта, че в момента САЩ не участват в голяма военна операция, отбелязва Асошиейтед прес. Той обяви също, че Вашингтон отпуска 1 милиард долара в подкрепа на продоволствената сигурност в Близкия изток и Северна Африка.

сн. АФП

Байдън призова събралите се лидери, много от които ръководещи репресивни правителства, да гарантират човешките права, включително правата на жените, и да позволят на гражданите си да изразяват свободно мнението си.

"САЩ инвестират, за да изградят по-добро бъдеще в региона в сътрудничество с всички вас", подчерта Байдън в Джеда на срещата на високо равнище. "Интеграция, взаимосвързаност. Това са основните теми на нашата среща", добави американският президент.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман заяви пред американско-арабската среща на върха, че са необходими общи усилия в подкрепа на световната икономика и че нереалистичните политики по отношение на енергийните източници ще доведат само до инфлация, отбелязва Ройтерс.

По време на посещението на Байдън двете страни общо подписаха 18 споразумения в различни сфери.

Египетското президентство съобщи в изявление, че президентът Абдел Фатах ас Сиси е обсъдил продоволствената сигурност и прекъсванията на енергийните доставки с американския си колега Джо Байдън, на среща в кулоарите на американско-арабската среща на върха в Джеда. Двамата лидери са обсъдили и начините за съживяване на палестинския мирен процес, както и усилията на Египет да осигури правно обвързващо споразумение относно експлоатацията на големия язовир, който се строи в Етиопия, съобщава Ройтерс.

Египет е подложен на остър финансов натиск поради глобалния скок на цените на суровините, включително пшеницата и петрола, особено след руското нашествие в Украйна в края на февруари. Кайро се опитва от години да сключи споразумение за язовира, който според Египет може да изложи на риск оскъдните му водни запаси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай