Байдън скочи на оръжейното лоби. Нови закони

Поиска да се приемат разумни закони за правото за притежаване на оръжие

Байдън скочи на оръжейното лоби. Нови закони | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън скочи на оръжейното лоби в САЩ. Повод бе поредната касапница. 18-годишен младеж нахлу в начално училище в щата Тексас и разстреля 19 деца и двама възрастни. Самият той бе ликвидиран като на филм от охраната.

ВИЖ ОЩЕ: Касапница в САЩ. Тийнейджър уби 19 деца в училище

В обръщение от Белия дом Байдън поиска от американците да се противопоставят на оръжейното лоби и да окажат натиск върху членовете на Конгреса, за да се приемат разумни закони за правото за притежаване на оръжие, съобщиха световните агенции.

"Когато станах президент се надявах, че няма да се налага да правя това отново", каза Байдън. И допълни, че е потресен от смъртта на "прекрасните, невинни" деца от втори, трети и четвърти клас в "поредната касапница", предаде Ройтерс.

Родителите на загиналите деца никога вече няма да видят детето си отново, те никога няма да скочат в леглото и да ги прегърнат, каза още американският президент.

"Като нация ние трябва да попитаме: Кога, за Бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби?", заяви Байдън. "Трябва да действаме", каза той и се обяви за връщане на забраната върху нападателните оръжия и други "закони за оръжията, продиктувани от здравия разум".

Още преди десетина дни стрелбата в супермаркет в град Бъфало, щата Ню Йорк, при която бяха убити 10 чернокожи клиенти и служители по расистки подбуди, увеличи натиска от страна на привържениците на по-строгия контрол върху оръжията правителството на Байдън да изпълни обещанието си да сложи край на насилието от страна на въоръжени нападатели.

По време на президентската си кампания Байдън обеща да въведе допълнителни мерки за сигурност и да намали десетките хиляди смъртни случаи годишно в резултат на стрелба с огнестрелно оръжие. Той и демократите обаче засега не успяват да съберат достатъчно гласове в Конгреса за налагането на проверки на клиентите при покупката на оръжие и за други предложени законодателни промени, предаде БТА.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай