Байдън с рамо за Финландия и Швеция

Президентът на САЩ проведе два важни телефонни разговора

Байдън с рамо за Финландия и Швеция | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън даде рамо на Финландия и Швеция за членството им НАТО. Двете държави заявиха позицията си през седмицата, официалното си решение трябва да вземат до понеделник.

Байдън разговаря с премиера на Швеция Магдалена Андершон и с президента на Финландия Саули Нинистьо. Разговорът продължи малко повече от половин час, обяви Белият дом, предаде Франс прес.

Финландският президент заяви в Twitter, че е изложил пред Байдън следващите етапи, през които ще премине Финландия с цел присъединяване към НАТО и е добавил, че неговата страна е дълбоко признателна на САЩ за тяхната необходима подкрепа.

Белият дом пък съобщи, че по време на разговора тримата лидери са изразили подкрепата си за Украйна. Байдън е заявил освен това на двамата лидери, че подкрепя политиката на отворени врати на НАТО и правото на двете северни европейски държави да решават сами какво да бъде тяхното бъдеще и какви да бъдат тяхната външна политика и решения, които те взимат в областта на сигурността, предаде Ройтерс.

Турция обаче се обяви против членството на двете страни в НАТО. Анкара заплаши да блокира членството на Финландия и Швеция в организацията. Двете страни не могат да бъдат приети в нея без единодушен вот от страна на настоящите членове. Досега повечето страни членки на Алианса, сред които и САЩ, а също и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, казаха, че са готови да приемат Финландия и Швеция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай