Байдън с голяма новина за Китай! Светът тръпне в очакване

Антъни Блинкън пристигна на двудневно посещение в Китай

Байдън с голяма новина за Китай! Светът тръпне в очакване | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази надежда през следващите месеци отново да се срещне лично с китайския лидер Си Цзинпин, предаде ДПА.

"Надявам се, че през следващите няколко месеца ще се срещна отново със Си и ще разговаряме за основателните различия, които имаме, но и за това, че има въпроси, по които можем да се разбираме", заяви Байдън, докато беше на посещение във Филаделфия.

Президентът направи това изказване малко преди държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да пристигне на двудневно посещение в Китай, по време на което се очаква да се срещне с китайския президент.

Отношенията между двете най-големи икономики в света са обтегнати по редица въпроси. Вашингтон оказва натиск върху Китай заради негласната му подкрепа за войната на Русия в Украйна и заплахите на Пекин срещу самоуправляващия се остров Тайван. Продължаващите търговски спорове между двете страни също допринасят за засилване на напрежението.

И Байдън, и предшественикът му Доналд Тръмп смятат Китай за най-сериозното геополитическо предизвикателство за САЩ. Китай, на свой ред, обвинява САЩ в хегемонистични амбиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай