Байдън проговори за изборите. Какво се случи във вторник?

По-рано в Белия дом изразиха задоволство от представянето на демократите над очакваното

Байдън проговори за изборите. Какво се случи във вторник? | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън коментира за първи път произведените междинни избори в страната с думите, че вторник, деня, в който се състояха те, е бил добър ден за демокрацията, но добави, че резултатите са показали, че американците продължават да са недоволни от ситуацията в страната си, предаде Ройтерс.

"Смятам, че това беше добър ден за демокрацията", каза Байдън пред репортери в Белия дом.

По-рано в Белия дом изразиха задоволство от представянето на демократите над очакваното, след като президентът акцентираше в агитацията по време на предизборните си прояви най-вече на противодействието на заплахите за демокрацията в САЩ, гарантирането на правото на аборт и пропагандирането на икономическата си политика.

На изборите републиканците постигнаха скромни успехи и вероятно ще спечелят Камарата на представителите, но изходът от надпреварата за Сената зависи от съревнованията в три щата, които се оказаха прекалено оспорвани и все още не може да бъде обявен победителят в тях.

В изказването си пред журналистите Байдън изрази готовност да работи с републиканците. "Според мен американският народ беше ясен. Той очаква готовност и от страна на републиканците да работят с мен", каза той.

Байдън заяви, че ще наложи вето на всякакви опити да бъде въведена национална забрана за абортите и се обяви против намаляването на данъците за богатите, две политически мерки, които е възможно републиканците да се опитат да прокарат.

По думите му след като се върне от обиколката си в Азия той ще покани лидерите на демократите и републиканците в Белия дом, за да обсъдят реализирането на приоритетите си.

В изказването си Байдън повтори намерението си да се кандидатира за втори мандат като президент на изборите през 2024 г., но добави, че най-вероятно окончателното си решение по въпроса той ще вземе в началото на идната година, тъй като иска да го обсъди преди това с най-близките си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай