Байдън похвали Олаф Шолц и се захласна по Германия (СНИМКИ)

Той благодари на Шолц за проявеното лидерство в западния отговор на украинската криза

Байдън похвали Олаф Шолц и се захласна по Германия (СНИМКИ) | StandartNews.com

Държавният глава на САЩ Джо Байдън е благодарил на германския канцлер Олаф Шолц за неотдавнашното "историческо" решение да бъдат увеличени разходите за отбрана, съобщиха от Белия дом след двустранната им среща на форума на Г-7 в Елмау, предаде ДПА.

Президентът приветства историческия ангажимент на Германия да увеличи значително разходите за отбрана и да  изпълни ангажиментите си към НАТО, което ще укрепи дългосрочната възпираща и отбранителна позиция на алианса, се казва в съобщение на Белия дом.

В края на февруари Шолц обяви огромно увеличение на разходите, за да бъде приведена Германия в съответствие с целите на НАТО за отделяне на 2% от БВП за отбрана, в контекста на преосмислянето на външната политика на ФРГ на фона на войната на Русия в Украйна.

Г-7 и НАТО трябва да останат единни пред руската агресия в Украйна, каза още Байдън по време на разговора си с германския канцлер.

"Трябва да останем заедно. Руският президент Путин се надяваше, че по един или друг начин НАТО и Г-7 ще се разединят, но ние не го направихме и няма и да го направим", посочи Байдън пред Шолц.

"Мисля, че ние можем да преминем през всичко това и да излезем от него по-силни", допълни американският президент, визирайки руската инвазия в Украйна и съвместните усилия на западните страни, в частност на САЩ и Германия да отвърнат на конфликта.

Байдън благодари също така на Шолц за проявеното от негова страна лидерство в западния отговор на украинската криза.

Снимки: АП и Президентски офис на САЩ

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай