Байдън изненада света! Решението за Полша

Рядко срещана финансова подкрепа

Байдън изненада света! Решението за Полша | StandartNews.com

Изненадващо решение на Белия дом или очаквано действие?

Правителството на американския президент Джо Байдън обяви днес, че предлага заем от 2 милиарда долара на Варшава, за да подпомогне модернизацията на отбраната на Полша, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на Държавния департамент се казва, че Полша е "решителен" съюзник на САЩ, чиято "сигурност е жизненоважна за колективната отбрана" на източния фланг на НАТО, и че подобно финансиране е запазено за най-важните партньори на Вашингтон в областта на сигурността.

Правителството на САЩ също така предоставя на Варшава до 60 милиона долара за покриване на разходите по заема под формата на чуждестранно военно финансиране (Foreign Military Financing - FMF), което ще подпомогне "спешни покупки на отбранителни продукти и услуги от САЩ", заяви Държавният департамент. Тези 60 млн. долара са субсидия за заем, която има за цел да гарантира, че Варшава ще може да осигури благоприятни условия за заема.

Полша е в процес на модернизация на въоръжението и военната си техника, за да замени това, което е предала на Украйна, възлагайки поръчки на американски и южнокорейски отбранителни компании, припомня АП, цитирани от БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай