Байдън избра жена за министър на финансите

Джо Байдън номинира бившия председател на Федералния резерв Джанет Йелън

Байдън избра жена за министър на финансите | StandartNews.com

Избраният президент на САЩ Джо Байдън номинира бившия председател на Федералния резерв Джанет Йелън за министър на финансите и обяви другите членове на икономическия си екип.

“Джанет Йелън е номинирана за министър на финансите. Ако бъде потвърдена, тя ще бъде първата жена, която ще ръководи министерството на финансите в неговата 231-годишна история”, се казва в изявление на преходния екип на Байдън, цитиран от Франс прес.

Като финансов министър Йелън ще бъде натоварена със задачата да се справи с пандемията от коронавирус, която предизвика хаос в икономиката и стана причина милиони американци да загубят работата си. Именно тези икономически нещастия, които сполетяха най-силната икономика в света през последните месеци наклониха везните в полза на Байдън и костваха втори мандат на Доналд Тръмп.

Джане Йелън също така ще трябва да изпълни и предизборното обещание на Байдън за намаляване на икономическите различия между богатите и средната класа американци и бедните, отбелязва Си Ен Ен.

Сред кандидатите на демократа са Уоли Адеемо като заместник-министър на финансите, Неера Танден като директор на Службата за управление и бюджет и Сесилия Рус, която ще ръководи Съвета на икономическите съветници, каза преходният екип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай