Байдън и Си Дзинпин не се разбраха за Тайван

Наша е отговорността да гарантираме, че конкуренцията между нашите страни няма да прерасне в конфликт, независимо дали е умишлен или неволен, каза US президентът

Байдън и Си Дзинпин не се разбраха за Тайван | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Цзинпин проведоха онлайн среща, на която си отправиха тежки предупреждения за бъдещето на Тайван.

Двамата са обсъдили и стратегически и фундаментални въпроси за отношенията между двете държави, съобщи БНР.

Срещата се състоя в момент на нарастване на напрежението между Вашингтон и Пекин по въпроси като Тайван, търговията и човешките права.

Говорител на китайското външно министерство определи срещата като „конструктивна и продуктивна“, като добави, че тя е помогнала за „увеличаване на взаимното разбирателство“.

В началото на срещата американският президент заяви:

„Изглежда e наша отговорността, като лидери на Китай и Съединените щати, да гарантираме, че конкуренцията между нашите страни няма да прерасне в конфликт, независимо дали е умишлен или неволен, а по-скоро ще остане обикновена, ясна конкуренция“.

Си Цзинпин посочи, че двете държави трябва да подобрят комуникацията и да се изправят заедно пред предизвикателствата, като изменението на климата и Covid-19.

Основен акцент на срещата е бил още един нарастващ спор между страните - Тайван.

Байдън е изразил пред Си Цзинпин безпокойството си за човешките права в Китай и е предупредил Пекин да не прави едностранен опит за промяна на статута на Тайван. Пекин гледа на Тайван като на отцепила се провинция, но демократичен Тайван вижда себе си като суверенна държава, а САЩ все по-ясно заявяват ангажимента си да защитават острова.

Китайската държавна медия съобщи след срещата, че Си е предупредил Байдън, че насърчаване на тайванската независимост ще бъде „игра с огъня“.

„Някои хора в САЩ възнамеряват „да използват Тайван, за да контролират Китай“. Тази тенденция е много опасна и е като игра с огъня, а тези, които си играят с огъня, ще се изгорят“, заяви китайският лидер, цитиран от агенция Синхуа.

В становище на Белия дом се казва пък, че „относно Тайван Байдън е подчертал, че САЩ сериозно се противопоставят на едностранни опити за промяна на статуквото или омаловажаване на мира и стабилността…“.

Двамата лидери са обсъдили и киберсигурността, търговията и ядреното неразпространение.

Отношенията Китай-САЩ са от решаващо значение не само за двете страни, но и за целия свят. Пекин многократно е призовавал новата администрация във Вашингтон да подобри връзките, които се влошиха Доналд Тръмп.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай