Байдън с мащабно решение за Китай

Какво се чака

Байдън с мащабно решение за Китай | StandartNews.com

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се готви да разкрие мащабно решение за митата върху китайски внос през следващата седмица, което се очаква да бъде насочено към ключови стратегически сектори, като същевременно отхвърли повсеместните увеличения, искани от Доналд Тръмп, съобщава Bloomberg.

Решението представлява кулминация на преразглеждането на т.нар. мита по Раздел 301, въведени за първи път при президентството на Тръмп през 2018 г. Новите налози ще се съсредоточат върху редица индустрии, включително електрически превозни средства, батерии и соларни модули, като съществуващите мита до голяма степен ще бъдат запазени. Обявяването на решението е насрочено за вторник (14 май), добавят източниците.

Въпреки че решението може да бъде отложено, то все пак представлява един от най-големите маневри на Байдън в икономическата надпревара с Китай. То се основава на призива на държавния глава от миналия месец за повишаване на митата върху китайската стомана и алуминий и официалния старт на ново разследване на китайската корабостроителна индустрия.

"Това определено ще накара инвеститорите да спрат на пауза относно онези акции, които са потенциално изложени на риск", коментира Син-Яо Нг, директор на отдела за инвестициите в "Аbrdn", добавяйки, че много зелени технологични марки като "Contemporary Amperex Technology Co." вече са ограничили своята експозиция към САЩ. 

Стратегията на президента на Китай Си Дзинпин за увеличаване на производството, за да спре икономическото забавяне, предизвика тревога в чужбина. Лидерите на САЩ и Европейския съюз (ЕС) смъмриха Пекин за държавните субсидии, които според тях подхранват силния поток от евтин китайски износ, който застрашава работните места на техните пазари.

"САЩ се противопоставят на нечестните икономически практики и индустриалния свръхкапацитет на Китай. Не търся битка с Китай. Търся конкуренция, но честна конкуренция", заяви Байдън, пише investor.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай