Бавария скочи на Меркел за бежанците

Бавария скочи на Меркел за бежанците | StandartNews.com

Положението е по-добро от миналата година, обяви канцлерът пред парламента

Основен лидер от консервативния блок на Ангела Меркел поиска канцлерът да промени бежанската си политика, която, според него е виновна за слабото представяне на партията й на провинциалните избори в неделя, съобщи ДПА.

Катастрофалният резултат в Мекленбург-Предна Померания се дължи на политиката на Меркел на отворени врати за бежанците, заяви за в. "Зюддойче цайтунг" премиерът на Бавария Хорст Зеехофер. Изказването му показва дълбоките разногласия в коалицията на канцлера, предизвикани от пристигането на около 1 млн. бежанци в Германия миналата година, отбелязва ДПА. Зеехофер е и лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС), баварският съюзник на Християндемократичния съюз (ХДС) на Меркел във федералното управление. "Положението е силно застрашаващо за ХДС-ХСС. Хората не искат тази политика на Берлин", каза Зеехофер. Според социологическите проучвания основен фактор за спада на подкрепата за ХДС-ХСС е конфронтацията между Меркел и Зеехофер за бежанците. Зеехофер дори заплаши със съдебни действия, ако канцлерът не втвърди бежанската си политика.

ХДС остана на унизителното трето място в Мекленбург-Предна Померания след скока в подкрепата на новата дясна популистка партия "Алтернатива за Германия", която е втора след социалдемократите. Подобни загуби за ХДС се очакват и в следващите провинциални избори този месец в Долна Саксония и Берлин. "Нужна ни е горна граница за броя на бежанците", заяви пък финансовият министър на Бавария и вероятен приемник на Зеехофер Маркус Зьодер. "Трябва ни ефективен контрол, трябва най-после да знаем кой се намира в страната ни", каза той. Зеехофер пък добави, че бежанците са част от по-дълбок проблем и настоя Меркел да изясни политиката на Берин по въпросите на данъчното облагане, сигурността и пенсиите през октомври.
Изборите в Мекленбург-Предна Померания съвпаднаха с годишнината от решението на Меркел да отвори границите за мигранти. Така Бавария се оказа на предна линия в бежанската криза.

В реч пред парламента вчера канцлерът заяви, че положението с мигрантите в Германия значително се е подобрило в сравнение с миналата година. Меркел добави, че ще продължи усилията си за повишаване сигурността и ускоряване връщането на бежанци, на които е отказано убежище. Тя също така защити политиката на Германия към Турция. Меркел нарече споразумението на Брюксел с Анкара за спиране на мигрантския поток като "много необходимо" и според нея то може да служи за модел за договаряне с други страни, най-вече с тези от Северна Африка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай