Бавария с ултиматум към Меркел за бежанците

Бавария с ултиматум към Меркел за бежанците | StandartNews.com

В Дюселдорф задържаха 40 северноафриканци за незаконно пребиваване

Баварският премиер Хорст Зеехофер постави на канцлера Ангела Меркел срок от 2 седмици да промени политиката си по имигрантския въпрос, иначе ще оспорва действията на Берлин пред Конституционния съд.

Пред сп. "Шпигел" Зеехофер, който е лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) - сестринската партия на Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел, казва, че Мюнхен планира в идните 14 дни формално да поиска от Берлин възстановяване на определени норми по границата. "Ако не го направят, за съжаление не ни остава друг избор, освен да се обърнем към Федералния конституционен съд", каза Зеехофер.

Мюнхен поиска от бивш конституционен съдия правна оценка на действията на Берлин и според него федералното правителство не защитава достатъчно ефективно границите на страната. След като не спазва закона, то трябва да поеме и разходите за приемането и настаняването на бежанци в Бавария, смятат в Мюнхен.
Федералното правителство обеща милиарди евро помощ на провинциалните власти. Но въпреки това ХСС, който управлява в Бавария от десетилетия, засилва натиска над партньорския ХДС на Меркел преди важни избори в три провинции на 13 март.
Полицията в Дюселдорф пък арестува 40 мъже от северноафрикански произход при акции в казина, кафенета и барове за наргиле. Причина за арестите са незаконно пребиваване в Германия. Акциите били планирани още през 2015 г. и нямат връзка с атаките срещу жени в новогодишната нощ в Кьолн, уточниха властите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай