Бавария даде глътка въздух на Меркел

Съюзниците на ХДС печелят ключов вот за местния парламент

Бавария даде глътка въздух на Меркел | StandartNews.com

Ключов съюзник на германския канцлер Ангела Меркел спечели местните избори в Бавария, позволявайки й да си поеме глътка въздух преди предстоящия парламентарен вот след по-малко от седмица. С това проблемите й обаче далеч не свършват.

В този тон германски медии коментираха изборната победа на "сестринската" партия на управляващия Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел. Християнсоциалният съюз (ХСС) спечели вота в родната си провинция в неделя, смятан за тест преди националното гласуване на 22 септември.

Според предварителни данни ХСС получава 49% от гласовете, връщайки си мнозинството в местния парламент, загубено след слабото представяне през 2008 г. За социалдемократите (ГСДП) са гласували между 20,5 и 21%, бележейки спад с около 2 пункта, а за Зелените - 8,5%. Избирателната активност бе 67 процента.

Големият губещ във вота е досегашният коалиционен партньор на ХСС в местния парламент и на Меркел на национално ниво - Свободно-демократическата партия (СвДП). Либералите, които получиха едва 3 на сто от вота, не успяха да прескочат петпроцентната бариера и остават извън баварския Ландтаг.

ХСС управляваше богатата провинция в продължение на 56 години, но претърпя унизителен провал на вота през 2008 г. Тогава те загубиха мнозинството си в парламента с едва 43,4 % от спечелените гласове, което ги тласна към коалиция със свободните демократи.

"Това е страхотна победа", заяви председателят на ХСС и премиер на Бавария Хорст Зеехофер пред ликуващи привърженици в Мюнхен. "Завърнахме се", допълни той.

Доста по-минорен в изявленията си бе лидерът на свободните демократи Филип Рьослер. "Това е тежко поражение", призна той. Все пак Рьослер посочи, че "Бавария е различна".

Наблюдатели също признават, че богатата Бавария не е показателна за предизборните настроения в цяла Германия. Консервативната провинция се различава сериозно както икономически, така и като манталитет от останалите региони. Бавария има най-ниската безработица в Германия - едва 3,8 % на фона на 6,8 на сто в национален мащаб. Въпреки това представянето на отделните политически сили на местния вот може да се превърне в сигнал за избирателите, които все още не са решили за кого да гласуват на изборите за Бундестаг.
Ако тези резултати се повторят и на 22 септември свободните демократи не успеят да прескочат бариерата за влизане в националния парламент, това означава, че Меркел ще трябва да се прости с досегашния си коалиционен партньор. Надеждата за СвДП е да привлекат гласоподаватели, които биха гласували за тях от тактически съображения.

Според социологически проучвания от миналата седмица консерваторите на Меркел остават най-популярната партия въпреки лекия напредък на основния им опонент - Германската социалдемократическа партия. Християндемократическият съюз и Християнсоциалният съюз имат подкрепата на 39% от населението, докато социалдемократите може да разчитат на 25% от гласовете. Подкрепата за Зелените е спаднала с 2% до 9%.
Проучването дава 6 на сто за СвДП, поставяйки влизането им в Бундестага "на кантар".

Ако либералите не успеят да получат достатъчно гласове, това ще означава разпад на управляващата коалиция между тях и ХДС/ХСС и ще принуди Меркел да си търси нов коалиционен партньор. А така, както стоят в момента нещата в германската политика, това може да се окаже мисия невъзможна, коментират медии.

Ангела разхлабва колана при победа

Германците ще гласуват на 22 септември на избори, които може да решат бъдещето на усилията на Европа за укрепване на еврото чрез строги мерки за икономии, пише ДПА.

Коалицията, начело с Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел, е движещата сила зад усилията за спиране на продължителната дългова криза в еврозоната чрез въвеждане на сурови структурни реформи и орязване на държавните разходи.

Според социологическите проучвания политическият блок на Меркел вероятно ще остане най-голямата сила в парламента след изборите.

Така че щом изборите минат и над нея вече няма да е надвиснала заплахата от враждебна реакция от германските избиратели заради наливането на парите на данъкоплатците във финансово закъсали държави от еврозоната, Меркел може би ще е готова да смекчи исканията за икономии, казват анализатори.

"Има възможност изборите да доведат до леко смекчаване на позицията на Германия към периферията на еврозоната, тъй като Меркел може да прецени, че е по-способна да прави отстъпки, щом не е непосредствено задължена на избирателите", заяви анализаторката Джесика Хайндс от изследователския център "Кепитъл иконъмикс".

Ключови части от програмата на Меркел за въвеждане на ред в държавните финанси на еврозоната вече са приети от повечето държави членки на ЕС, съгласили се със строгите фискални параметри, очертани в т. нар. фискален пакт. Те включват съгласие за ангажимент да гарантират, че националните им бюджети са балансирани или имат излишък. Също така в Брюксел е спряно движението по части от стратегията на Европа за справяне с дълговата криза - като завършването на създаването на банков спасителен фонд в еврозоната и обмислянето на евентуален трети спасителен план за Гърция - в очакване на изхода от изборите в Германия. Но междувременно социологическите проучвания също така повдигат въпроси за формата на коалиционното правителство, което Меркел вероятно ще оглави.

Те включват възможността канцлерката да изостави сегашния си коалиционен партньор - подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия - либерали (СвДП), и да се обърне към опозиционната Германска социалдемократическа партия (ГСДП), за да състави т. нар. голяма коалиция по модела на правителството, което тя водеше между 2005 и 2009 г.

"Меркел е прекалено съсредоточена върху икономиите", каза кандидатът за канцлер от ГСДП Пеер Щайнбрюк по време на предавана по телевизията предизборна проява в сряда. Той отиде по-далеч, като предупреди, че масовата безработица сред младежите в държави, които са в центъра на дълговата криза, като Испания и Гърция, е "социално взривоопасна". Щайнбрюк отклонява въпросите за присъединяване към голяма коалиция и вместо това настоява, че се е съсредоточил върху съставяне на правителство с партията "Съюз 90/Зелени". Хората от страните, засегнати от дълговата криза в еврозоната, които са се надявали, че изборите може да бележат решително скъсване с мерките за укрепване на бюджета, може да бъдат разочаровани.

Въпреки притеснението на ГСДП, че икономиите биха предизвикали социален срив, анализатори също така не очакват ново голямо коалиционно правителство да доведе до сериозна промяна в позицията на Берлин за еврото и дълговата криза. "Това ще бъде малко по-мека версия на сегашната политика на Меркел", каза икономистът Хериберт Дитер от Германския институт за международна политика и сигурност. "Това ще е олекотен вариант на Меркел", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай