Барозу намекна, че САЩ се държат като Щази

Барозу намекна, че САЩ се държат като Щази | StandartNews.com

Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че гражданите на Европейският съюз считат поверителността като „фундаментално право" и предупреди за риска от „тоталитаризъм" след новите данни за извършваното от САЩ тайното следене, предаде АФП.

Коментирайки растящото недоволство в Европа около информацията за следене на европейски лидери и граждани от американското разузнаване, Барозу каза, че „ние в Европа смятаме правото на поверителност за фундаментално право". Той допълва, че не чак толкова отдавна „имаше част от Германия, където политическа полиция шпионираше ежедневието на хората".

„Ние знам какво значи тоталитаризъм. Ние знаем какво става, когато държава използва правомощия, за да нахлува в живота на хората", каза още той.

Изявлението на Барозу е предизвикано от вчерашното разкритие, че американската Агенция за национална сигурност най-вероятно е подслушвала мобилния телефон на германския канцлер Ангела Меркел. Номерът й е фигурирал в документите, които разпространи Едуард Сноудън. Германските медии се питат защо Меркел повдига публично този въпрос едва сега, след като предположенията, че тя също е била обект на подслушване, съществуват от три месеца насам. Когато започнаха първите разкрия на Сноудън. Възможен отговор за нейното мълчание е, че е била в предизборна кампания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай