България приветства сделката с Техеран

България приветства сделката с Техеран | StandartNews.com

София. Пробивът в преговорите за иранската ядрена програма и двустранните отношения обсъди външният министър Кристиан Вигенин с иранския зам. външен министър Маджид Тахт-Раванчи. Той е член на иранския преговорен екип за ядрената програма.

"България цени високо традиционните отношения с Иран и вижда значителен потенциал за двустранно сътрудничество в сфери от взаимен интерес. Приветстваме положителното развитие на преговорите по иранската ядрена програма и постигнатото споразумение в Женева и се надяваме да бъде намерено окончателно и взаимно приемливо решение на въпроса, което да отвори пътя за по-пълно използване на възможностите за развитие на българо-иранските връзки", каза Вигенин.

От своя страна д-р Тахт-Раванчи отбеляза, че постигнатото споразумение е от полза както за Иран, така и за останалите страни. "Единственият начин да имаме един по-добър свят е всички да се чувстваме победители. За щастие, точно това се случи в Женева", подчерта той. Вигенин и Тахт-Раванчи обсъдиха още развитието на двустранните отношения. Сред сферите от взаимен интерес бяха откроени търговията, енергетиката, културата и образованието. Двамата бяха единодушни, че остава нереализиран потенциал в областите на търговско-икономическото сътрудничество, като паралелно с отпадането на част от санкциите трябва да се работи за неговото разширяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай