България може да стане врата за газа от Иран

България може да стане врата за газа от Иран | StandartNews.com

Абдула Ноурузи,
посланик на Иран в България

- Ваше превъзходителство, измина година от подписването на споразумението във Виена за премахване на международните санкции срещу Иран заради ядрената му програма. Как се изпълнява споразумението?
- Около една година измина от подписването на споразумението, но от датата на влизането му в сила изминаха пет месеца. Процесът на прилагането му няма да е лесен. Дейностите, свързани с премахване на международните санкции, особено по отношение на банките, много бавно напредват. В изпълнение на ангажиментите, които страните от групата 5+1 и Иран поеха, Иран е страната, която по най-добрия начин, въз основа на последното изявление на генералния директор на МААЕ Юкия Амано, изпълнява ангажиментите си, но Западът, по-специално САЩ, не изпълняват ангажиментите си както трябва.
- Споразумението от Виена засили интереса на страните от ЕС за икономическо сътрудничество с Иран. Какви бяха резултатите от поредицата посещения на редица външни министри от ЕС, включително българския министър Даниел Митов, в Техеран?
- През последната близо една година от подписването на споразумението 180 високопоставени делегации от различни точки на света, особено от ЕС, пътуваха до Иран, делегации, начело на които обикновено бяха президенти, министър-председатели или министри на външните работи, които бяха придружавани от известни и силни компании на тези страни. Уважаемият г-н Митов имаше добро посещение. Първият най-положителен резултат от това посещение беше провеждането на сесията на българо-иранската смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която след седемгодишно прекъсване се проведе през февруари 2016 г. По време на визитата си в Иран министърът на транспорта Ивайло Московски, който е съпредседател на българо-иранската смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, беше придружаван от голяма търговска делегация. Посещението на председателя на Иранската търговско-промишлена, земеделска и минна палата в София, която е най-голямата организация в частния сектор в Иран, е един от най-добрите резултати от визитата на уважаемите министри Митов и Московски, която се осъществи в рамките на по-малко от два месеца след подписването на споразуменията на смесената комисия. Той проведе много ползотворни срещи с българските си колеги и вследствие на това една делегация от търговци и производители от област Занджан, една от икономически активните области на Иран, пристигна в София и установи много добри отношения и връзки с производители и търговци от частния сектор на България. Тази визита беше последвана от посещение на една бизнес група от 30 малки и големи фирми от частния сектор на България в Иран, която е посетила и област Занджан и е провела ползотворни срещи и контакти.
- Неотдавна Иран обяви готовност да отвори врати за чуждестранни инвестиции от 50 милиарда долара в петролната и газовата промишленост. Каква беше реакцията на Запада на това интересно предложение?
- Поради богатите ресурси от нефт и газ, които Иран притежава, реакцията на Запада спрямо новите условия в Иран беше изключително добра. Освен това значението на нефта и газа по света, особено в Европа, засилва желанието и нуждата в Запада. Проведоха се важни срещи и се подписаха много солидни договори с големи и известни компании.
- Ако възможностите за разширяване на сътрудничеството на ЕС с Иран в енергийната област се реализират, какво според вас ще бъде мястото на България в този проект?
- Поради това, че важна част от развитието на сътрудничествата ще бъдат фокусирани върху енергетиката, ако програмите за развитие на Иран със страните от региона напреднат добре, особено в областта на наземните, железопътните и морските коридори, които са заложени в нея, те могат да превърнат България във врата за навлизане или преминаване на енергоносители, особено газ от Иран. В тази насока и за да достигнат до тази позиция, частният и държавния сектор на България трябва да се възползват максимално от интереса на Иран за сътрудничество с България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай