Българите на Острова не били вълна, а ручейче

Българите на Острова не били вълна, а ручейче | StandartNews.com

Лондон. Прогнозите за рязко нарастване на имигрантския поток от България и Румъния след премахването на ограниченията на трудовия пазар в началото на тази година се оказаха погрешни. Това се казва в проучване на група депутати в британския парламент.

"Всъщност имаше не мощен поток, а слабо ручейче от пристигащи българи и румънци", каза председателят на парламентарната комисия по вътрешните работи Кийт Ваз. Неспособността на британското правителство да направи вярна оценка на предполагаемия им брой "породи необосновани антиимигрантски настроения и слага петно върху нашето толерантно общество", подчерта той.

Според доклада на комисията решението на кабинета на премиера Дейвид Камерън да се откаже от предварителна оценка на очакваната имигрантската вълна е развързало ръцете на онези, които "искат да раздухват напрежение около имиграцията за политически цели", се казва в документа.

Комисията установява също, че има малко данни, които да подкрепят опасенията на властите за наплив от т. нар. социални туристи, идващи да получават социални помощи във Великобритания. Именно тези опасения станаха основание за спешните мерки на кабинета на Камерън с цел да се попречи на имигранти от страните от ЕС да претендират за такива помощи през първите три месеца след пристигането си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай