Баку:Армения обстрелва електроцентрала в Мингачевир

Петима души са ранени, заяви омбудсманът на Азербайджан

Баку:Армения обстрелва електроцентрала в Мингачевир | StandartNews.com

Една от ракетите, умишлено изстреляни от арменските въоръжени сили, е имала за цел електроцентрала в Мингачевир. Това съобщи Сабина Алиева, комисар по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан в специално изявление към световната общност. Мингачевир е град с население над 100 000 души, разположен е на повече от 100 км от района на бойните действия. Ракетата е паднала пред електроцентралата, а друга ракета - близо до дома на цивилни. За съжаление в резултат на ракетните атаки срещу частен дом, петима души са хоспитализирани с различни наранявания и къщата е понесла сериозни щети, заяви още Сабина Алиева.

Ето пълния тест на изявлението на омбудсмана на Азербайджан

ИЗЯВЛЕНИЕ
на комисаря по правата на човека (омбудсмана) на Република Азербайджан по отношение на ракетния обстрел на град Мингечевир, където се намират язовир и електроцентрала

Сабина Алиева, Комисар по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан, 5 октомври 2020 г.

За пореден път обръщаме внимание на световната общност, че от 27 септември 2020 г. арменските въоръжени сили продължават своя интензивен обстрел по гъсто населени цивилни селища, социални, културни съоръжения и стратегически обекти, използвайки тежка артилерия, самолети, специални ракетни системи и забранени оръжия.
По този начин, започвайки от 23:00 ч. на 4 октомври 2020 г., съгласно инструкциите на военно-политическата администрация на Армения, която все още не се е отказала от своята политика на окупация и агресивни действия, въоръжените сили на тази страна обстрелват с ракети гъсто населените цивилни селища на град Мингечевир.
По-специално подчертаваме, че една от ракетите, умишлено изстреляни от арменските въоръжени сили, е имала за цел електроцентрала в Мингачевир - град с население над 100 000, на повече от 100 км от района на бойните действия. Тя е паднала пред електроцентралата, а друга ракета - близо до дома на цивилни. За съжаление в резултат на ракетните атаки срещу частен дом, петима души са хоспитализирани с различни наранявания и къщата е понесла сериозни щети.
Бихме искали да ви информираме, че промишленият азербайджански град Мингечевир е от решаващо значение от стратегическа гледна точка и тук се намира най-големият язовир и електроцентрала в региона на Южен Кавказ. Нападението над този язовир и електроцентрала може да има сериозни екологични последици за целия регион Южен Кавказ.
Според Декларацията от Рио за околната среда и развитието (1992 г.) държавите са задължени да спазват международното законодателство, осигуряващо опазване на околната среда по време на въоръжен конфликт, и да си сътрудничат при по-нататъшното му развитие, ако е необходимо.
Във връзка с това заявяваме, че изстрелването на ракети, насочени към язовира и електроцентралата „Мингачевир“ от Армения, което сериозно нарушава нормите и принципите на международното право, включително нормите на международното хуманитарно право, по-специално Женевските конвенции от 1949 г. и техните допълнителни протоколи, представлява сериозна заплаха за околната среда и енергийните доставки не само в Азербайджан, но и в целия регион.
За пореден път призоваваме международните организации да поискат от окупатора Армения безусловно въздържане от престъпни действия, които накърняват правото на живот на цивилното население, също така и на безопасна и здравословна среда, което е грубо нарушение на правата и свободите на човека и крие риск от дълбока екологична катастрофа за региона; да поискат освобождаване на Нагорни Карабах и съседните области, които са исторически територии на Азербайджан, и предприемане на спешни действия за установяване на международна правна отговорност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай