Азербайджан взе обратно важен район от арменците

Връщането на Калбаджар на Баку първоначално бе предвидено на 15 ноември

Азербайджан взе обратно важен район от арменците | StandartNews.com

Армията на Азербайджан влезе в района на Калбаджар, който е съседен на Нагорни Карабах и който Ереван се задължи да върне на Баку по силата на споразумението за прекратяване на военните действия, постигнато в началото на месеца, предаде Франс прес.

"Военни части на азербайджанската армия влязоха в района на Калбаджар", заяви азерското министерство на отбраната. Районът на Калбаджар досега бе под контрола на арменските сепаратисти, които претърпяха поражение в тазгодишния конфликт с Азербайджан.

Азербайджанското министерство на отбраната заяви, че армията е направила всичко възможно за преодоляването на трудностите по придвижването на нейните части в планинския район.

Връщането на Калбаджар на Баку първоначално бе предвидено на 15 ноември, но Баку изрази съгласието си предаването на района да бъде отложено по хуманитарни съображения, припомня Франс прес.

Районът на Калбаджар, подобно на района на Агдам (който бе върнат на Азербайджан на 20 ноември) и на района на Лачин (който предстои да бъде върнат на 1 декември), служеше като буферна зона на самопровъзгласилата се проарменска република Нагорни Карабах още от времето на първата война за района, приключила през 1994 г., отбелязва Франс прес.

По силата на споразумението за прекратяване на военните действия между Армения и Азербайджан Ереван се задължи да върне трите района на Баку.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай