Азербайджан обяви "специална операция" в Нагорни Карабах

Армията е поела контрол над редица стратегически височини

Азербайджан обяви "специална операция" в Нагорни Карабах | StandartNews.com

"Азербайджан проведе ответна специална операция „Възмездие“ в непризнатата република Нагорни Карабах (НКР)". Това съобщение е публикувано на сайта на Министерството на отбраната на Азербайджан, пише Лента ру.

В изявление на министерството се казва, че "в резултат на специалната операция азербайджанската армия е поела контрол над редица доминиращи височини, включително Гирхгиз и Сарибаба". 

„В момента нашите части извършват инженерни работи по подреждането на нови позиции и изграждането на пътища за достъп“, се казва в публикация на Министерството на отбраната.

Отбелязва се също, че азербайджанската страна е унищожила няколко бойни позиции на арменски части. Освен това е нанесен въздушен удар по военна част в село Юхари Оратах.

Министерството на отбраната заключава, че демилитаризацията на тези територии, както и пълното изтегляне на арменските войски оттам и тяхното разоръжаване, са абсолютно необходими.

На 2 август руското министерство на отбраната съобщи , че Азербайджан е нарушил три пъти примирието в Карабах за денонощие. В резултат на обстрела един военнослужещ от НКР беше ранен, по-късно броят на жертвите нарасна до седем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай