Австрия закрива седем джамии и гони имами

Затварят се заради информации, че в тях се проповядват салафитски възгледи

Австрия закрива седем джамии и гони имами | StandartNews.com

Страната  ще експулсира няколко финансирани от чужбина имами

Австрийският консервативен канцлер Себастиан Курц обяви днес, че страната му ще експулсира няколко финансирани от чужбина имами и ще затвори седем джамии като мярка за борба с "политическия ислям", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Паралелните общества, политическият ислям и радикализацията нямат място в нашата страна", заяви на пресконференция Курц.

Ще бъде закрита джамия, управлявана от турска крайнодясна организация и шест джамии, управлявани от Арабската религиозна общност, предаде ДПА. По данни на агенцията властите преразглеждат визите на 40 духовници, членове на организацията Австрийски турски ислямски съюз (АТИБ).

Една от джамиите, подлежащи на закриване, принадлежи на АТИБ, която е свързана с Дирекцията по религиозните въпроси в Турция (Диянет). Въпреки че австрийските закони забраняват чуждестранно финансиране на имамите, АТИБ е намерила начин да заобиколи забраната, поясни министърът на културата Гернот Блюмел.

В тази джамия в началото на месеца деца във войнишки униформи направиха възстановка на битката при Галиполи от Първата световна война. Снимки от възстановката, на които децата развяват турски знамена или се преструват на загинали в битката, разтревожиха австрийската политическа класа.

Арабските джамии се закриват заради информации, че в тях се проповядват салафитски възгледи, каза министър Блюмел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай