Австралия премахва въглеродния данък

Австралия премахва въглеродния данък | StandartNews.com

Канбера. Премиерът на Австралия Кевин Ръд оповести близо 4 млрд. австралийски долара съкращение или отсрочки в разходите на правителството, включително и по програми за околната среда, за да плати за обещанието си да придвижи напред до една година преминаването от облагането с данък на въглеродните емисии към търговия с емисиите, пише вестник "Сидни морнинг хералд".

Съкращенията в обществения сектор, включващи 800 висши държавни служители на постове в Канбера – ще осигури спестяването на 248 млн. долара, а няколко програми за околната среда ще помогнат за компенсиране разходите за по-ранното преминаване към схемите за търговия с въглеродни емисии.

Данъкът върху служебните автомобили ще бъде затегнат, спестявайки 1.8 млрд.долара по предварителни изчисления, и ще засегне около 320 000 собственици на автомобили.

Решението на Ръд за преминаване от данък към схема за търговия от 1 юли 2014 г. ще струва на бюджета на Австралия 3.8 млрд. долара през следващите четири години.

Въглеродният данък, който беше въведен през 2012 г., принуждава най-лошо замърсяващите предприятия да плащат такса за всеки тон парникови газове, които излъчват. Австралия е най-лошият замърсител на глава от населението в развитите страни.

"370 от най-големите замърсители в страната ще продължат да плащат за своето въглеродно замърсяване, но разходите ще бъдат намалени, което означава по-малък натиск върху потребителите," г-н Ръд каза.

"Правителството реши да прекрати данъка върху въглеродните емисии, за да подпомогне разходите на семействата и за намаляване на разходите за малкия бизнес."

Според Ръд, това ще доведе до годишно спестяване на около 380 долара на едно средно домакинство, поради ниската цена за газ и сметки за електричество.

Новината идва в навечерието на изборите, които трябват да се състоят преди края на ноември.

Въглеродният данък бе въведен от предшественика на Ръд, Джулия Гилард, която той свали като лидер на Партията на труда през последния месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай