Австралия отново забрани еднополовите бракове

Австралия отново забрани еднополовите бракове | StandartNews.com

Канбера. Върховният съд на Австралия отмени закона за легализация на еднополовите бракове, приет от Австралийската столична територия. Това става само дни, след като в столицата Канбера бяха отпразнувани първите съюзи между еднополови двойки, предаде Франс прес.

Според магистратите приетият в Канбера закон противоречи на федералното законодателство и по-специално на Закона за брака от 1961 г., определящ брака като "съюз между мъж и жена". По мнението на Върховния съд, окончателното решение за легализацията на еднополовите бракове е в компетенцията на парламента.

По-рано тази година австралийският парламент разгледа законопроекта за легализация на гей-бракове и не го одобри.

Законът бе приет в законодателната асамблея на Австралийската столична територия на 22 октомври т.г. Така територията стана първият регион в страната, обявил еднополовите бракове за законни. Подобни намерения имаха и други австралийски територии, като Тасмания и Нов Южен Уелс.

Въз основа на приетия закон, до момента в Австралийската столична територия са регистрирани 27 еднополови брака. Съгласно решението за отмяна на Върховния съд обаче, сега те би трябвало да бъдат анулирани.

Австралийски парламентарист и неговият приятел бяха сред първите двойки, които сключиха еднополов брак в Австралия този уикенд. Рано в събота 38-годишният Стивън Доусън, депутат от опозиционната Лейбъристка партия в регионалния парламент на щата Западна Австралия, и партньорът му, 39-годишният Денис Лидълоу долетяха в Канбера, за да сключат брак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай