Авиокомпании пускат "последна класа"

Авиокомпании пускат "последна класа" | StandartNews.com

Години наред американските авиокомпании печелеха от това, че инвестират непрекъснато в развитието на първа и бизнес класа, неглижирайки икономичната, за да пестят пари, пише "Икономист". Но сега откриват, че икономичната класа сама по себе си би могла да се раздели на подгрупи. Първо бе създадена премиум икономична класа, при която пътниците трябва да плащат за това, което доскоро се смяташе за нормално пространство за краката. Сега има нова класа - стъпка под икономичната, наречена базова икономична, както и "последна класа" от някои. Появиха се коментари, че превозвачите по този начин третират пътниците като добитък.

"Делта" е първата местна авиокомпания, която въведе базовата икономична класа. Сега "Юнайтед" и "Америкън" обявиха, че ще представят техните версии по-късно през годината. При покупката на билет за такава класа пътникът няма възможност да избира мястото, на което да седне, така че трябва да са готови да получи средна седалка на последния ред. Ако човек пътува със семейството си или с приятели, трябва да се откаже от удобството всички да бъдат настанени заедно. Освен това пътниците в тази класа губят правото да променят или отменят резервацията си 24 ч. след като са я направили.

От гледна точка на големите авиокомпании тази класа е опит да се конкурират с по-нискобюджетните превозвачи - като Spirit и Frontier. Те пестят разходи, като, от една страна, ограничават услугите, от друга си осигуряват пътници за места, които никой не желае. Но някои съзират съвсем друга причина за нововъведението - "Делта" и конкурентите й въвеждат тази базова икономична класа, за да накарат пътниците да плащат още, за да се "ъпгрейднат" до стандартната икономична. В действителност, когато човек се опита да направи резервация за базова икономична класа на "Делта", на екрана изскача прозорец, който предупреждава за всички недостатъци на този избор и трябва да се чекне прозорец "Съгласен съм с ограниченията", преди да се продължи с резервацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай