Атентат на летището в Карачи взе 14 жертви, армията възстанови контрола

Атентат на летището в Карачи взе 14 жертви, армията възстанови контрола | StandartNews.com

Карачи. Четиринадесет души загинаха при атака, започнала късно снощи, срещу международното летище на най-големия град в Пакистан - Карачи. Всичките 10 нападатели бяха ликвидирани рано тази сутрин, съобщиха световните агенции, позовавайки се на местните власти. Така общият брой на загиналите при атаката достигна най-малко 23-ма души.

Летището на южния пакистански мегаполис с над 18 милиона жители, спря всичките си полети по време на атаката, продължила близо 6 часа. Няма нанесени щети на самолети. Сградите бяха евакуирани, пистите - затворени, пристигащите самолети се пренасочваха към други дестинации.

По данни на полицията атаката е извършена срещу терминал, използван за специални и товарни полети. По време на нападението бойците са използвали автоматично оръжие, ръчни гранати, гранатомет. По първоначална информация те са проникнали в района с фалшиви документи на охранители, а сред тях е имало и няколко терористи-камикадзе, един от които при самовзривяването си е ранил тежко служител на летищната охрана.

Отговорност за атентата са поели талибаните. Атаката идва на фона на опити от страна на правителството на пакистанския премиер Наваз Шариф да започне преговори с ислямисткото движение за слагане на край на конфликта.

Още нападения в Пакистан

Други над 20 души загинаха снощи при самоубийствен терористичен акт срещу два шиитски ресторанта в югозападното пакистанско градче Тафтан, съобщи Франс прес. Отното талибаните са отговорни за тази атака.

По време на атаката в двата ресторанта са се намирали шиити, които се връщали от поклонение в Иран. По последни данни 23 от тях били убити и 7 - ранени. Четирима атентатори самоубийци извършили нападението в сградите, в които се намирали общо около 300 шиитски поклонници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай