Асад заплашва Франция

Париж няма намерение за самостоятелни действия срещу Сирия

Асад заплашва Франция | StandartNews.com

Париж. Докато Вашингтон и Париж се опитват да убедят общественото мнение в необходимостта от действия срещу Дамаск, сирийският президент Башар Асад предупреди за риска от избухването на „регионална война" в случай на западна военна намеса в страната, пише вестник „20 минют".

„Близкият изток е буре с барут, към което днес приближава огън. Всички ще изгубят контрол върху ситуацията, когато барутът избухне. Хаосът и екстремизмът ще се разпространят. Рискът от регионална война е реален", заяви президентът.

„Френският народ не е наш враг. Когато обаче политиката на Франция стане враждебна за народа на Сирия, тогава държавата ще е и негов враг". „Естествено, за интересите на Франция ще има негативни последици", който е дал и специално интервю за "Le Figaro".

Междувременно френският премиер Жан-Марк Еро заяви, че Франция няма намерение да действа самостоятелно по отношение на Сирия. „Френските власти могат да се съгласят да вземат участие във военна акция срещу режима на сирийския президент Башар Асад само като част от коалиция", заяви премиерът, зитиран от Интерфакс. Според него окончателното решение на Париж за това дали да бъде проведена операция срещу сирийския режим „може да бъде взето само от президента Франсоа Оланд, и то след формиране на коалиция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай