Асад изненадващо на крака при Путин (ОБЗОР)

Асад изненадващо на крака при Путин (ОБЗОР) | StandartNews.com

 

Сирийският президент Башар Асад направи изненадващо посещение в Москва, съобщи Ройтерс. Той пристигнал в руската столица днес вечерта, за да изрази благодарност към руския си колега Владимир Путин за въздушните удари на Кремъл срещу ислямисти в Сирия. Москва съобщи официално за посещението вчера, без да дава повече информация. В сряда Асад се прибрал в Дамаск, съобщиха от сирийското президентство. Смята се, че това е първото му посещение в чужбина от избухването на гражданската война в Сирия през 2011 г. То се случи 3 седмици след началото на руската кампания в Сирия.

"Преговорите се състояха в тесен състав, с участието на представители на висшето ръководство на Русия", посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той отбеляза, че преговорите били "продължителни, а темата - напълно разбираема". "Президентът Путин беше подробно информиран от сирийския си колега за обстановката в Сирия и перспективните планове", изтъкна говорителят на Кремъл. Той добави, че били обсъдени също ходът на руската военна операция в Сирия, борбата с терористите и други въпроси. От разпространените от Кремъл снимки става ясно, че в преговорите са участвали руският премиер Дмитрий Медведев, министърът на външните работи Сергей Лавров, военният министър Сергей Шойгу и секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Парушев.

"Преди всичко исках да изразя своята благодарност към цялото ръководство на Русия за това, което те правят за Сирия", заявил Асад пред Путин. "Ако не бяха вашите действия и решения, терористите щяха да се разпрострат върху много по-голяма територия", казал Асад. Путин поздравил сирийците, че са се изправили почти сами срещу екстремистите, и посочил, че в последно време сирийската армия е отбелязала значителен успех на бойното поле. Вчера стана ясно, че от началото на операцията руските бойни самолети са нанесли около 750 въздушни удара по позиции на ислямистите: унищожени са основно командни пунктове, учебни лагери, складове с оръжие и боеприпаси, свързочни центрове и заводи по производство на взривни материали.

Вчера Путин обсъдил по телефона с президента на Турция Реджеп Ердоган ситуацията в Сирия и го информирал за състоялата се среща с Асад. Турският премиер Ахмет Давутоглу пък коментира, че би искал Асад да остане завинаги в Русия и да "остави своя народ на спокойствие". Лавров и американският държавен секретар Джон Кери пък ще се срещнат в петък във Виена, за да обсъдят ситуацията в Сирия и в Близкия изток, съобщи ТАСС. Към тях ще се присъединят министрите на външните работи на Турция и на Саудитска Арабия.

Канада се оттегля
от операция срещу ИД

Новоизбраният премиер на Канада Джъстин Трюдо обяви, че ще изтегли канадските самолети от операцията срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, предаде Ройтерс. Това бе едно от предизборните обещания на лидера на канадските либерали, който спечели изборите преди дни. Трюдо е информирал президента на САЩ Барак Обама няколко часа след победата на своята Либерална партия на изборите в Канада.
Обама е позвънил на Трюдо, за да го поздрави с победата, пожелал му е успех и изразил надежда двамата да се срещнат в най-скоро време. Те са се разбрали за сътрудничеството в областта на търговията, борбата с тероризма и предотвратяването на климатичните промени, съобщава Белият дом. В първото си публично изявление в Отава след победата Джъстин Трюдо, който е син на бившия канадски премиер Пиер Трюдо, обеща да върне изгубените при управлението на консерваторите позиции на страната на международната сцена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай