Армията в Египет постави ултиматум на враждуващите лагери

Армията в Египет постави ултиматум на враждуващите лагери | StandartNews.com

Кайро. Египетската армия даде 48 часов срок на враждуващите лагери в държавата да намерят решение на политическата криза. Ако президентът Мохамед Мурси и опозицията не успеят да се вслушат „във волята на хората" и не се разберат, армията ще предложи пътна карта за излизане от ситуацията в страната.

До ултиматума се стигна след като протестиращите щурмуваха централата на Мюсюлманското братство, част от която е и президентът Мурси. При атаката загинаха осем души.

На територията на цялата страна се провеждат многомилионни масови протести, които настояват за оставката на Мохамед Мурси година след като беше избран на поста.

Главнокомандващият армията ген. Абдел Фатах определи протестите от неделя като „безпрецедентна" изява на волята на народа. В изявлението си по телевизията обаче ген. Фатах подчерта, че армията няма да се намесва в политически въпроси.

Опозиционното движение „Тамарод" приветства изявлението, но обяви, че ще продължи с демонстрациите срещу президента. Те също дадоха на Мурси срок до вторник следобед да се оттегли, в противен случай протестите ще преминат в гражданско неподчинение.

От своя страна високопоставен представител на проправителственото Мюсюлманско братство отхвърли изявлението на армията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай