Армията "Вагнер" отрича тежки обвинения, какво става

"Вагнер" заяви, че няма нищо общо с боевете, обхванали Судан

Армията "Вагнер" отрича тежки обвинения, какво става | StandartNews.com

Частната военна компания "Вагнер" отрече да е действала в Судан и заяви, че няма нищо общо с боевете, обхванали бедната африканска държава, съобщава Ройтерс.

През март миналата година западни дипломати в Хартум заявиха, че групата "Вагнер" е участвала в незаконен добив на злато в Судан, наред с други дейности. Судан отрече това да е така.

"Поради големия брой запитвания от различни чуждестранни медии за Судан, повечето от които са провокативни, считаме за необходимо да информираме всички, че служителите на "Вагнер" не са били в Судан повече от две години", посочва групата в Телеграм.

Подчертава се, че ЧВК "Вагнер" от дълго време не е имала контакти нито с военния владетел на Судан - генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, нито с военизирания началник генерал Мохамед Хамдан Дагало, чиито паравоенни Сили за бърза подкрепа са в основата на настоящия конфликт.

Компаниите, свързани с основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, нямат финансови интереси в Судан, се добавя в съобщението и се подчертава, че конфликтът е чисто вътрешна работа на Судан.

Наемниците на "Вагнер", които в миналото са се сражавали срещу бунтовниците в Мали и Централноафриканската република, в момента оглавяват опитите за превземане на град Бахмут в Източна Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай