АНС подслушвала и Обама, твърди US сенатор

Джон Кери призна, че службите са отишли "твърде далеч" с шпионажа

АНС подслушвала и Обама, твърди US сенатор | StandartNews.com

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ може би подслушва и самия президент Барак Обама. Това заяви американският сенатор Ранд Пол в интервю за сп. "Нешънъл Ревю". "От всичко, което знам, те (АНС) може би подслушват и президента. Той има мобилен телефон и всъщност предполагам, че събират данни от него", каза сенаторът републиканец. "Убеден съм, че агенцията шпионира всички американци", допълни още Ранд.

В същото време американският държавен секретар Джон Кери призна, че в някои случаи АНС е отишла "твърде далеч" с подслушванията. Той каза още, че ще работи с Обама, за да се предотвратят бъдещи неподходящи действия на агенцията. "Уверявам ви, че в хода на този процес не са нарушавани правата на невинни хора, но има опити за събиране на информация", каза Кери пред Би Би Си чрез видеовръзка на конференция в Лондон. "В някои случаи се е стигало твърде далеч", добави той.

Междувременно стана ясно, че президентът Обама е наредил на тайните служби да прекратят прослушването на комуникациите на Международния валутен фонд и Световната банка, чиито щабквартири се намират във Вашингтон, пише "Взгляд". Източници от Белия дом съобщиха, че решението е взето преди няколко седмици едновременно с разпореждането да се прекратят операциите по подслушване в щабквартирата на ООН в Ню Йорк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай