АНС е следяла обикновени интернет потребители

АНС е следяла обикновени интернет потребители  | StandartNews.com

Мериленд. По-голяма част от интернет потребителите, чиито данни са били събирани от американската Агенция за национална сигурност (АНС), не спадат към категорията лица, които е трябвало да бъдат следени. Това показва анализът на документите, предоставени на Washington Post от бившия служител на АНС и ЦРУ Едуард Сноудън.

Резултатите от 4-месечното разследване са публикувани на сайта на изданието.

9 от 10 притежатели на интернет акаунти, чиито данни се съдържат в базата на засечената информация, не са били обекти за следене. Служителите на разузнаването "са ги взели на прицел, за да следят за още някого. Mного от тези хора са американци, пише авторитетният вестник.

"Примерно половината от всички открити файлове, а това е много висок показател, съдържаха имена, електронни адреси и други детайли, които АНС е обозначил като принадлежащи на граждани или на жители на САЩ, твърди изданието.

В същото време Белият дом и АНС неведнъж са уверявали обществеността, че са били следени лица, които не са американски граждани или хора, които в момента на следене не се намирали на американска територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай