Американски милиардер разобличи Путин, страшно предупреждение

Джордж Сорос заяви, че войната е разтърсила Европа до основи

Американски милиардер разобличи Путин, страшно предупреждение | StandartNews.com

„Нахлуването може да е началото на Третата световна война и нашата цивилизация може да не я преживее”. Това заяви американският милиардер Джордж Сорос в традиционната си вечерна реч в рамките на Световния икономически форум в швейцарския планински град Давос по повод войната в Украйна. По думите му Европа може да има по-силна позиция срещу президента Владимир Путин по отношение на газа, отколкото осъзнава.

Роденият в Унгария инвеститор и филантроп заяви, че войната е разтърсила Европа до основи.

„Трябва да мобилизираме всичките си ресурси, за да доведем войната до скорошен край. Най-добрият, и може би единствен, начин да запазим нашата цивилизация е да победим Путин възможно най-скоро”, каза Сорос. Той похвали подкрепата на САЩ и Европа за Украйна, но зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива „остава прекомерна”, подчерта американският милиардер. Според него тази зависимост се дължи „до голяма степен на меркантилната политика, провеждана от бившия германски канцлер Ангела Меркел”, която е сключила „специални сделки” с Москва за доставки на газ.

„Мисля, че Путин много умело шантажира Европа, заплашвайки да спре газа, но всъщност аргументите му са много по-слаби, отколкото се представя”, каза Сорос. По думите му миналата година Путин е складирал газ, вместо да го изнася за Европа, създавайки недостиг, който е повишил цените и е донесъл на Русия много пари.

Сорос използва тазгодишната си реч, за да се прицели отново в друга обичайна мишена - китайския президент Си Цзинпин. Той нарече президентите на Китай и Русия „диктатори”, чиито страни представляват „най-голямата заплаха за отвореното общество”. По думите му управляват чрез сплашване, предаде БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай