Американски хакери ударили Иран

Обект на кибератаката - иранските системи за контрол на ракети и шпионската мрежа

Американски хакери ударили Иран | StandartNews.com

САЩ са извършили кибератаки срещу иранските системи за контрол на ракети и шпионската мрежа тази седмица, след като Техеран свали американски разузнавателен дрон, съобщиха американски медии.

Американският президент Доналд Тръмп нареди в отговор въздушен удар срещу Иран, но след това го отмени, като каза, че отговорът няма да бъде "пропорционален" и вместо това обеща нови санкции за страната.

Но след свалянето на безпилотния самолет, Тръмп разрешил тайно кибер-командването на САЩ да извърши ответна кибератака срещу Иран, съобщава Вашингтон поуст, цитиран от БГНЕС.

Атаката е засегнала компютри, използвани за контрол на ракети и изстрелване на ракети, според вестника, който цитира източници, запознати с въпроса.

Yahoo цитира двама бивши служители от разузнаването, които казват, че цел на САЩ е била шпионска група, отговорна за проследяването на кораби в стратегическия Ормузки проток, където Вашингтон обвинява Иран за две последни нападения на петролни танкери.

Вашингтон поуст пише още, че хакерските атаки, които не причиняват жертви, са били планирани от седмици и първоначално са предложени като отговор на атаките срещу танкерите. Служители от Министерството на отбраната на САЩ отказаха да потвърдят информациите.

"Като въпрос на политика и оперативна сигурност, ние не обсъждаме операциите в кибер пространството, разузнаването и планирането", заяви говорителката на министерството на отбраната Хедър Баб.

В събота Тръмп заяви, че САЩ ще наложат "големи" нови санкции срещу Иран следващата седмица.

Тези кибернетични атаки не са първият път, когато САЩ и Иран се изправят един срещу друг онлайн. Смята се, че вирусът Stuxnet, открит през 2010 година, е бил проектиран от Израел и САЩ, за да повреди ядрените съоръжения в Иран.

Смята се, че Техеран е увеличил собствените си кибер възможностите си в контекста на усилията на САЩ да изолират Ислямската република.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай